Seuran esittely

Reisjärven Pilkkeen historiaa

Reisjärven Urheiluseuran perustava kokous pidettiiin 14.1.1945 Osuuskaupan kahvilassa. Paikalla oli kolmisenkymmentä henkilöä. Yhdistyksen nimeksi tuli Voimistelu- ja Urheiluseura Reisjärven Pilke. Tänä päivänä Reisjärven Pilke on yleisseura, jonka toimintaa johtaa johtokunta ja sen alaisuudessa toimivat jaostot.

Alusta alkaen Pilkkeessä oli useita eri jaostoja: pesäpallo-, yleisurheilu-, suunnistus-, lentopallo-, nyrkkeily- ja naisjaosto. Lisäksi perustettiin valmennus- ja koulutusjaosto. Näkyvimpiä lajeja aluksi olivat pesäpallo ja hiihto. Eri kylillä toimi seuran alaosastoja, jotka olivat kylän pienoisurheiluseuroja. Lajit ja jaostot ovat muuttuneet vuosien saatossa paljon. Jaostoina ovat toimineet mm. lentopallo-, nyrkkeily-, kaukalopallo-, bingo- ja naisjaostot.

Pilkkeen aloitteesta Reisjärven kuntaan perustettiin urheilulautakunta.

80-luvun alussa Reisjärviset urheiluseurat Pilke ja Voima jakoivat urheilulajit keskenään. Sopimuksella sovittiin, että seurat eivät harrasta päällekkäisiä urheilutoimia. Sopimuksen pääarkkitehteina toimivat seurojen silloiset puheejohtajat, Pilkkeen Teuvo Nyman ja Voiman Pekka Parkkila. Ratkaisu on osoittautunut hyväksi molempien seurojen toiminnan kannalta.

Nykyisin Pilkkeessä lajeina ovat pesäpallo, yleisurheilu, hiihto ja salibandy.

Pilkkeen toiminta on erittäin laajaa ja monipuolista kunnan koon huomioon ottaen. Toiminta keskittyy lasten ja nuorten harrastustoimintaan. Kilpa- ja huippu-urheilijoita tuetaan mahdollisuuksien mukaan. Seuran juniorityö on tuottanut hyviä tuloksia.

Pesäpallo

Pesäpallossa Pilkkeen naisjoukkue saavutti menestystä jo 1950- luvun lopulla ja 1960- luvun alussa. Vuonna 1985 naisten joukkue nousi ykkössarjaan. Samana vuonna Sari Viander valittiin piirin parhaaksi pesäpalloilijaksi ja seuraavana vuonna saman tunnustuksen sai Päivi Niemi.

Pilkkeen naiset tippuivat kuitenkin takaisin Suomensarjaan ja nousivat ykkössarjaan uudelleen vuonna 1992. Sillä kertaa taivalta ykkössarjassa kesti 5 vuotta ja vuonna 1997 joukkue tippui takaisin Suomensarjaan. Sen jälkeen naisjoukkueen matkalla on ollut nousuja ja laskuja. Viimeisimpien vuosien kohokohtana ehkä Ykköspesiskauden 2009 karsinta pääsystä Superpesiksen  pudotuspeleihin. 2014 kauden jälkeen jouduttiin luopumaan Ykköspesispaikasta. 2015 naiset voittivat Maakuntasarjan, saavuttaen Suomensarjapaikan, josta kuitenkin luovuttiin.  Kaudella 2016 naiset pelaavat Maakuntasarjassa.

Miesten joukkue karsi jo vuonna 1952 pääsystä Suomensarjaan. Se ei sillä kertaa onnistunut, mutta vuonna 1981 joukkue nousi Suomensarjaan. Tähän päivään mennessä miesjoukkueen taival on ollut monivaiheinen, joukkueen pelatessa Suomensarjaa sekä Maakuntasarjaa.  Miespesäpallon valopilkkuna viime vuosilta voidaan mainita B-poikien SM joukkueen menestys kaudella 2013, kun joukkue pääsi jatkosarjaan ja välieriin pääsy oli todella lähellä. Kaudella 2015 miesjoukkue putosi Suomensarjasta ja tällä kaudella miehet pelaavat Maakuntasarjaa.

Pilkkeen C-tytöt saavuttivat Suomenmestaruuden vuonna 1976.

Pilkkeen juniorijoukkueet ovat saavuttaneet menestystä alueen sarjoissa vuosien aikana ja usein palkintopöytää ovat kauden päätteeksi koristaneet saavutetut pm-mitalit. Kaudella 2015 E-pojat saavuttivat pm-hopeaa, E-tytöt pm-pronssia ja C-tytöt pm-pronssia. Tällä kaudella Pilke Pesiksellä on joukkueet Naperoiden B- ja C-koreissa sekä D- tytöissä- ja pojissa. Tällä hetkellä pesäpallojaoston toiminnan pääpaino onkin juniorityössä.

Pilke Pesis on toiminut kasvattajaseurana useille entisille ja nykyisille Superpesispelaajille sekä valmentajille.

sivun alkuun